De flare ofwel piedewiep (woordherkomst: wijde pijp– wiede piep – piedewiep) blijft mijn favoriet.
Terwijl het in feite de lastigste jeans van allemaal is.
Is hij namelijk een fractie te kort, dan loop je op hoog water. Staat ontzettend pauper, die iele enkeltjes onder de wijde pijpen. Alsof je uit je broek bent gegroeid en geen geld hebt voor een nieuwe. Is hij te lang, dan struikel je een eind weg, want je schoenen raken min of meer verstrikt in de jeansstof. Trek je er iets wijds op aan, dan lijk je al snel dik of men heeft een vermoeden van heimelijke zwangerschap. In dat opzicht is de wortelbroek een stuk makkelijker.
Daar tegenover staat de sierlijkheid van de piedewiep. Hij geeft je een zeemeerminnenpostuur. En waarom weet ik niet, maar zeemeerminnen vind ik top. Het liefst zou ik er zelf een willen zijn. Zo bezien beeldt de piedewiep eigenlijk de archetypische diepmenselijke hang naar Atlanta uit, maar misschien is dat wat ver gezocht.
De piedewiep is ook een stille verwijzing naar de seventies, de tijd van vrijheid, de kracht van de bloem, wittefietsenplan. Dat wittefietsenplan ging uit van de goedheid van de mens, die vrijelijk met een piedewiep op witte fietsen door de stad mocht rijden. Je kon de fiets pakken waar je wilde. Op slot hoefde je ze niet te zetten, want ze stonden overal en ze waren voor iedereen. Maar de fietsen werden overgeverfd en doorverkocht. Zo’n plan werkt niet bij Nederlanders, die zien overal een handeltje in. Vrolijk idealistisch was het wel. Net als de ‘make love, not war’ sessies, waar gans Nederland (okee, bepaalde kringen) om politieke redenen hele dagen bij elkaar in bed ging liggen toestanden, want als iedereen de liefde zou bedrijven, had je ook geen oorlog. Een goed voorbeeld hoe je het nuttige met het aangename kunt combineren. En dat allemaal in de piedewiepentijd, vroega toen alles beter was.
Verwar de piedewiep (flare) niet met de bootcut. Bootcutpijpen lopen minder uit. De bootcut is het minder heftige zus van de flare. Een oudere zus, want hij stamt nog uit de tijd dat
cowboy een serieus beroep was. De broek moest over je laars kunnen vallen. De bootcut is dan ook een fijne broek, zeker, maar net iets minder frivool en met een andere historie dan de piedewiep.
Info: Jeans: Ato, geverfd met Dylon. T-shirt: Didi, schoenen: Irregular Choice tas: Zara
Tips.
Voordelen van flare jeans:
– je krijgt er lange benen in. Als de lengte goed is en je doet er hakken onder, zijn je benen eindeloos.
-Het is een vrouwelijke jeans. De man van nu loopt zelden meer in een überflarebroek.
Let op:
-Echt sierlijk is de piedewiep als hij pas vanaf de knie uit begint uit te waaieren. Begint hij al eerder, dan wordt de broek al snel een hobbezak.
-De pijp van de echte piedewiep valt over de schoen. Zo niet, dan heb je waarschijnlijk te maken met een bootcut.
|
http://emphotography.fotoport.nl/ |