De Reisgenoot is op 6 december jarig, een dag na Sinterklaas. Eén dag na Sinterklaas, hoe diepzielig! Dat waren de kinderen waar ik vroeger medelijden mee had. Twee dagen achter elkaar cadeautjes – dat kón niet gunstig zijn voor de kwantiteit. En ook de intensiteit van de cadeaubeleving zou er niet beter op worden. Iets met afnemend grensnut. Het was waarschijnlijk mijn eerste en enige heldere economische inzicht ooit. Reisgenoot nu, was zo’n jongen die de pech had om één dag na Sinterklaas jarig te zijn.
Nu, ongeveer een halve eeuw later, merk je dat de ik-ben-een-dag-na-Sinterklaas-jarigmentaliteit diep is geworteld. ’s Ochtends, na zijn verjaardag op gepaste wijze te hebben ingeluid door mijn felicitaties ook non-verbaal kracht bij te zetten, voel je een soort bezonken blijdschap bij de Reisgenoot. Mensen zullen er die dag niet komen, zegt hij. Sowieso zit iedereen nog in de Sinterklaasroes en daarnaast hebben we de corona. Maar het geeft niet, zeg hij tenslotte. Hij heeft berust in zijn lot. Insjallah. Je merkt dat hier jarenlange training aan vooraf is gegaan. Iedereen krijgt zijn deel in het leven, zo is het nu eenmaal. Even later prikt hij rustig in zijn taart. Hij heeft een verstilde glimlach als van een Boeddhistische monnik.
Todat. De bel gaat. Een beetje in de war stommelt Reisgenoot naar de deur om die te openen. Eerst ziet hij een vierkante meter aan bloemen. Daarachter een gigantisch cadeau met een strik erom heen. Het zijn de roeivrienden van vroeger, die coronaproof (dit zet ik er even bij op verzoek van Reisgenoot, zodat we niet achteraf een boete krijgen van Grapperhaus) zijn verjaardag komen vieren. Ze zetten hem op een stoel in het midden, heffen een verjaardagslied aan, ontkurken een fles en proosten op de Reisgenoot. Tot laat in de avond zijn de verhalen te horen, die naarmate de avond vordert alleen maar sterker worden. Als de roeivrienden uiteindelijk gearmd het pand verlaten zegt Reisgenoot glimlachend voor zich uit: “Dit was een toffe verjaardag.”
*
Info: over de jurk. Deze is verkrijgbaar bij LIVStores, Twijnstraat 41 Utrecht. Vrijwel alle merken van LIVSTores zijn van kleinere Nederlandse ontwerpers. De productielijn is transparant en fair trade. Dat is belangrijk (een randvoorwaarde voor kleding, vind ik) maar het gaat er natuurlijk vooral om dat kleding mooi is, passend bij hoe jij bent. Kleding die je over tien jaar ook nog aan kan, qua kwaliteit en omdat het jouw stijl is, en niet een modegril. Dat kan dus bij LIVStores. Deze jurk is van het Nederlandse merk D‘étoiles cassiope. Topjurk. www.livstores.nl
foto boven: Bart Leenders. Onder: Kahdra
lees ook: